Birkaç yıldan beri sürdürdüğümüz Sultan (Danaus chrysippus) kelebeği ile ilgili gözlemlerin sonucunda elde ettiğimiz bilgiler belli bir düzeye ulaşınca derleyip bir kitap haline getirelim istedik.
Özellikle 16 Ekim 2012 tarihinde Adana İli Karataş İlçesi'nde Sn. Fatih Güvercin ve Sn. Nursel Turan ile yapmış olduğumuz saha çalışmasında aynı günde hem yumurta, hem tırtıl, hem de pupa aşamalarını görmemiz önemli bir şans, Türkiye'de sultan gözleminde önemli bir kilometre taşı oldu. Daha sonra Sn. Mehmet Çelik tarafından yapılan saha gözlemleriyle bilgi birikimimiz daha da gelişti. Sultanı yumurtadan ergin çıkışına kadar yakından gözleme fırsatı bulduk.
Bunu takiben kendi gözlem bilgilerimizi, siz değerli dostların muhtelif yer ve zamanlardaki kayıtları ile biirleştirdik. Sultan ile ilgili yapılmış tüm literatürü gözden geçirip taradık. Sonuçta yukarıda kapak görüntüsünü gördüğünüz 26 sayfalık bir kitapçık ortaya çıktı. Bir başka deyişle Türkiye'de bir tür hakkında yayınlanmış ilk eser niteliğini taşıyan bir çalışma ortaya çıkmış oldu.
Adı: Sultanın Günlüğü, içeriğinde sultan kelebeğinin (Danaus chrysippus L). biyolojisi ve ekolojisi her yönüyle tanıtılıyor. Yumurta aşamasından, tırtıla, tırtıldan, pupaya kadar her şeyi tartıştık. Cinsiyet ayrımı, tırtıl ve ergin besin bitkileri, davranışlar, göç ve tehditlere kadar elde ettiğimiz bilgileri özetledik.
Umarız ve dileriz, kelebek gözlemcilerine faydalı ve yararlı olur. Bu çalışma, AdaMerOs'ta bundan sonra açacağımız yeni bir servisin yani Eğitim serilerinin de ilki. Bundan sonra benzer çalışmalarla seriyi zenginleştirmeyi ilgilerinize sunuyoruz.